Világszerte egyre nagyobb fontossággal bír az energiagazdálkodás optimalizálása, a fosszilis energiahordozók tudatos és takarékos felhasználása. Ismerje meg a Weishaupt megoldását erre az igen fontos kérdésre!

A megfelelő fűtéstechnika kiválasztása nagy felelősséget ró annak tervezőjére, kivitelezőjére. Szerencsére a modern fűtési rendszerek kínálata a legtöbb igényt kielégítik. Jelen feladatok közül a fosszilis energiahordozók tudatos és hatékony felhasználása a legégetőbb. Cikkünkből kiderül, hogyan támogatja ezen szemléletet a prémium fűtéstechnikai berendezéseket gyártó német vállalat, a Weishaupt.

Tudja meg, hogyan legyen fűtése személyre szabott http://online-heizungen.de/wp-content/uploads/weishaupt-gas-brennwertkessel.jpg

 Néhány gondolat a kondenzációs kazán előnyeiről

Tudja meg, hogyan legyen fűtése személyre szabotthttp://online-heizungen.de/wp-content/uploads/wandheizkoerper.jpg

Az égéstermék (füstgázok) visszahűtésével (kondenzálásával) kinyeri azok rejtett hőtartalmát. Így a hőtermelőből távozó égéstermék hőmérséklete alacsonyabb, mint a hagyományos rendszerek esetében. Ebből kifolyólag elérhető a 92-93%-os szezonális hatásfokon történő üzemelés, amely környezetünk védelmében is fontos szerepet játszik azáltal, hogy ugyanannyi fosszilis energiaforrásból több energiát nyer ki, mint a kevésbé modern fűtési berendezések. A kondenzációs kazán zárt égésterű rendszerként működik (nem a lakótérből szívja el az égéshez szükséges levegőt, hanem az épületen kívülről), ezért elképzelhetetlen az égéstermékek lakótérbe jutása. Nem utolsó sorban növeli az általa fűtött ingatlan értékét.

Miért előnyös alternatív energiaforrásokat használni?

Tudja meg, hogyan legyen fűtése személyre szabott forrás: http://www.theenergyindependent.com/wp-content/uploads/2012/10/solar-energy.jpg

A ma ismert megújuló energiák szinte mindig rendelkezésre állnak. A szél mozgási energiája, a nap által keltett hő és fényenergia, a föld belső hőmérsékletéből származó energia, azaz a geotermikus energia, mint forrás még hosszú-hosszú ideig tudnak hőt szolgáltatni.
Minél szélesebb körben való elterjedésükkel takarékoskodhatunk a fosszilis energiaforrásokkal, csökkentve ezzel a károsanyag kibocsátást. Előnyösebb helyet foglalhatunk el a globális felmelegedés elleni harcban, a felhasználók részben vagy teljesen függetlenedhetnek a nagy energiaszolgáltatóktól.

Milyen alternatív energiaforrásokat kombinálhatunk kondenzációs kazánnal?

Tudja meg, hogyan legyen fűtése személyre szabott forrás: http://www.weishaupt.de/ressourcen/grafiken/bilddatenbank/solarsysteme/wts-f1-2x4er-02-300dpi.jpg/image_large

Minden olyan alternatív energiaforrás beköthető egy kondenzációs kazán rendszerbe, amely hőt termel. Legyen az napkollektor, geotermikus energiát hasznosító hőszivattyú vagy levegős hőszivattyú, amely a külső levegő hőtartalmát használja fel. 

Milyen megoldásokat kínál a Weishaupt?

Ezen a téren a Weishaupt termékeit hőszivattyúk és napkollektoros rendszerek képviselik. A napkollektorok több területen is kiválóan kiegészítik a kondenzációs kazánokat és hőszivattyúkat. A hőszivattyús fűtésrendszer felépítését a következő ábra ismerteti:

Tudja meg, hogyan legyen fűtése személyre szabott

Legyen szó fűtésrásegítésről vagy melegvíz előállításról. Amennyiben fűtésrendszerünk kombinált (pl.: kondenzációs kazán napkollektorral), a tüzelőanyag felhasználásunk megközelítőleg egyharmadával csökken.

Tudja meg, hogyan legyen fűtése személyre szabott

A napkollektoros rendszerek többféle kivitelben is elérhetőek:

  • Tetőre építhető rendszer: Előnye, hogy meglévő és újépítésű ingatlanokba is egyaránt telepíthető. Kiválóan alkalmas nagy meleg víz igényű épületek kiszolgálására, mint pl. szálloda, társasház, uszoda. Amennyiben energiahatékonyabb fűtést is szeretnénk, a napkollektorok felhasználásával megtehetjük azt is.
  • Tetőbe építhető rendszer: Telepítése a tető síkjában történik, tehát közvetlenül a cseréplécekre, a tetőhéjazat helyére. Így nem töri meg a tető vonalvezetését és nem változtatja meg struktúráját.
  • Lapostetőre építhető rendszer: Horgonyozással vagy súlyozással rögzíthetjük lapostetőre illetve talajra. Speciális tartószerkezete beállításával optimalizálhatjuk a ráeső napsugarak mennyiségét, a jobb hatásfok érdekében. 

A fent említett lehetőségekkel kihozhatja fűtésrendszeréből a maximális teljesítményt minimalizált költségek mellett, környezetbarát megoldásokkal.

kapcsolódó cikkek:

DE MIÉRT NEM FŰT NEKEM A NAP? – A JÓ FŰTÉS TITKA 5. RÉSZ

A „TÖBB LÁBON ÁLLÓ” RENDSZER – A JÓ FŰTÉS TITKA 3. RÉSZ

NAPENERGIÁS KONDENZÁCIÓS GÁZKAZÁN!?

Forrás: Weishaupt