A fűtésrendszer egyik fontos eleme a hőcserélő. Ebben a cikkünkben néhány ezzel kapcsolatos kérdést járunk körbe.

Otthonunk fűtésrendszere több fontos elemből épül fel: hőtermelő, hőleadók (pl.: radiátor, padlófűtés, falfűtés) az ezeket összekötő fűtővíz vezeték hálózat, hőtároló és hőcserélő egység, égéstermék elvezető rendszer, kondenzvíz elvezető rendszer, hőfokszabályzó. Ezeken kívül a tökéletes működést támogató többi részegység. Ebben a cikkünkben annak járunk utána, mitől lesz jó a hőcserélő és miért képezi fontos részét fűtésrendszerünknek.

Mitől lesz jó a hőcserélő, és miért fontos része a kondenzációs kazánrendszernek?

Az elmúlt időszakban több forrásból is szerezhettünk információt a korszerűtlen fűtési rendszerek cseréjét illetően. 2015. szeptember 26-a után olyan kazánok, kazánrendszerek kerülhetnek beépítésre, amelyek hatásfoka minimum 86%, ezt a 813/2013/EU rendelet írja elő. Az előírt hatásfokot rendszerint a kondenzációs kazánok képesek teljesíteni. Eredményességük titka a rendszer működési elvében és felépítésében keresendő.

Cikkünk további részében a hőcserélőnek szentelünk nagyobb figyelmet. Több olyan kérdésre is megkeressük a választ, melyek tudatában magabiztosabban tudunk a későbbiekben kazánrendszert választani.

Mit tudunk a hőcserélőről?

Mitől lesz jó a hőcserélő, és miért fontos része a kondenzációs kazánrendszernek?

Feladata, funkciói

A hőcserélőben megy végbe az a folyamat, amely révén a nagyobb hőmérsékletű (energiájú) közeg, átadja energiáját a kisebb hőmérsékletű közegnek. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a fűtésrendszerben keringetett fűtővíz felveszi a kazán által termelt hőt, majd a felmelegedett fűtővíz a csőrendszeren keresztül eljut a fűtőtestek felé, ahol azok a fűtővíz hőtartalmát leadják, majd a folyamat kezdődik elölről, mivel mindez zárt rendszerben megy végbe.

Mi a különbség a keverő hőcserélő és a lemezes hőcserélő között?

A keverő hőcserélő, amelyben a felmelegedett levegőbe vizet juttatnak, porlasztva vagy apró cseppek formájában. Melyek a kiterjedt felületük révén könnyedén felveszik környezetük hőmérsékletét.
A Weishaupt kondenzációs kazánjainak esetében lemezes hőcserélőről beszélhetünk. Amely több, egymáshoz közel helyezett nemesacél lemezből épül fel. Ezek között vezetik át a fűtővizet. A lemezfelületek kialakításának köszönhetően az áramló fűtővízben turbulencia keletkezik, ezzel is segítve a hőátadást. Kompakt kialakításából és csekély méretéből adódóan szűk helyeken is alkalmazható, mint például a Weishaupt Thermo Condens Kompakt-ban.

Miért fontos a jó hőcserélő?

Nem megfelelő hőcserélő nagyban ronthat a fűtésrendszer hatásfokán. Minél kisebb a befektetett energia/leadott energia hányadosa, annál jobban dolgozik a kazánrendszer. Hatékony hőcserélővel csökkenthetjük a szükséges energiahordozók mennyiségét, ezáltal kevesebb üvegházhatású gázt termelünk. Tehát óvjuk pénztárcánkat és vele együtt a környezetünket is!

Mit kínál a Weishaupt?

A német Weishaupt vállalat, kondenzációs kazánrendszerei megalkotásánál az egységet tartotta szem előtt, ezért a szisztéma elemei összhangban vannak egymással, egységes egészet képeznek. Kondenzációs kazánrendszereinek két képviselőjét különböztetjük meg, a gáz kondenzációs kazán- és az olaj kondenzációs kazánrendszert. Ezen belül választhatunk földön álló és falra szerelhető kivitelek közül. A Weishaupt termékei mellett szerviz és karbantartó szolgáltatást, továbbá 10 év garanciát  biztosít ügyfelei számára, annak érdekében, hogy a fűtésrendszer a tervezett üzemidő alatt megbízhatóan szolgálja tulajdonosát.

Forrás: Weishaupt