Legtöbbünk tudja, az energiagazdálkodás fontos kérdés Sokan hangoztatják, csökkenteni kell a fosszilis energia felhasználását. Mégis mindezzel mit nyerünk? Olvassa el cikkünket és kapjon választ a feltett kérdésre.

Egyre több épületgépészettel, energetikával foglalkozó vállalat kutatja az alternatív energia hatékonyabb kihasználásának lehetőségeit. Miért olyan fontos ez? Mert a nagyvárosaink levegője már így is túltelített mindenféle szennyeződéssel, egyre több városban jelent problémát a szmog. Ez ellen tenni kell, ipari és lakossági szinten is.

Mit nyerünk, ha csökkentjük a fosszilis energiafogyasztást?

Megfelelő lépés a fosszilis energiahordozók háttérbeszorítása a technika fejlesztésével. Olyan gépészeti elemekre van szükség, amelyek energiahasznosítása kedvezőbb az eddigieknél, kevesebb fosszilis forrást használnak, vegyes üzemben vagy teljesen megújuló energiával dolgoznak.

Miért rossz a fosszilis energia?

Mit nyerünk, ha csökkentjük a fosszilis energiafogyasztást?

Mikor fosszilis energiahordozóból nyerünk ki energiát a benne lekötött széndioxidot szabadítjuk fel, amely a légkörbe jutva erősíti az üvegházhatást. Másik kellemetlen tulajdonsága, hogy véges mennyiségben áll rendelkezésre, ellentétben a megújuló energiaforrásokkal, amelyek neve is mutatja, folyamatosan újratermelődnek.

Milyen alternatív energiaforrásokat hasznosíthatunk?

Mit nyerünk, ha csökkentjük a fosszilis energiafogyasztást?

Nagyon sokfélét, a technika jelen állása igen kedvező az ilyesfajta törekvések számára. Hasznosíthatjuk a Napból eredő fényenergiát, a nap sugarai által felmelegített felszínből fakadó hőenergiát, a Föld belsejéből eredő geotermikus energiát, a szél mozgásából, tenger áramlásából, folyómozgásából eredő mozgási energiát. Ez csak töredéke a kiaknázható lehetőségeknek.

Mi képezi tervezésünk időtávlatát?

Az, hogy mit nevezünk rövidtávnak, hosszútávnak attól függ, milyen rendszerben gondolkodunk. Teljesen mást jelent emberi léptékben mérve és teljesen mást jelent energetikai, geológiai szempontból. Ami számunkra hosszú idő, az földtani viszonylatban észrevehetetlen pillanat. Ebben az esetben az emberi léptéket vegyük alapnak, amely eredménye megközelítőleg egy emberöltő alatt bekövetkezhet.

Mit nyerünk rövidtávon?

Tegyük fel alternatív energiaforrást hasznosító gépészetet alkalmazunk otthonunkban. Ennek eredményeként több pénz marad meg hónap végére a zsebünkben. Elkezdhetjük a részleges vagy teljes függetlenedést a nagy energiaszolgáltatóktól.
Mit nyerünk hosszútávon?

Tartósan csökkentett, minimalizált energetikai kiadást, amely mellett rendszerünk képes pluszt is termelni az energiahálózat számára, így tovább csökkentve kiadásainkat. Kevesebb fosszilis energiaforrás felhasználásával kevesebb szennyező gáz jut a levegőbe, aminek hatására annak minősége jobb lesz. Az épületek energetikai ellátottsága kiegyensúlyozottabbá válik. Növeli épületünk értékét.

Mit kínál a Weishaupt?

Mit nyerünk, ha csökkentjük a fosszilis energiafogyasztást?

Kondenzációs kazánrendszerei beépítésével magasabb hatásfok (jósági tényező) érhető el, tehát ugyanakkora mennyiségű energiahordozó elégetésével nagyobb energiamennyiség nyerhető ki, mint egy hagyományos rendszer esetében, mindez kevesebb károsanyag kibocsátással. Kondenzációs kazánrendszeréhez csatlakoztathat szolár technológiát is, amely tovább csökkenti a fosszilis energiahordozó szükségletet. Létezik hőszivattyú rendszer, amely önmagában vagy más fűtési megoldással is kiválóan működik.

A fosszilis energiafogyasztás mérséklése, megszüntetése közös érdek. Jó látni, hogy a nagyvállalatok, mint amilyen a Weishaupt is, nagy erőkkel dolgoznak ezen. Igaz, bolygónk védelme olyan feladat, amelynek eredménye vélhetően nem a mi életünkben fog bekövetkezni, mégis törekednünk kell rá, hiszen a jövő generációjának életminősége függ tőle.

Forrás: Weishaupt

Kapcsolódó cikk:

Ó, TE MIT VÁLASZTANÁL? SZIGETELÉS VAGY KAZÁNCSERE?