A CO-riasztó feladata, hogy egy zárt helyiségben, szobában érzékelje és jelezze a megemelkedett, emberi életre veszélyes szén-monoxid-szintet.

Először is érdemes tisztáznunk a fogalmakat: cikkünkben szén-monoxid riasztókról beszélünk, amelyek szén-monoxid érzékelővel vannak ellátva, és a gáz veszélyes koncentrációjának fennállásakor hang- és fényjelzést adnak. Ezek a készülékek nem azonosak a mélygarázsokban vagy a füstgázelemzőkben felszerelt szén-monoxid érzékelőkkel vagy távadókkal!

Mi is a szén-monoxid?

Az éghető anyagok tökéletlen égésekor szén-monoxid, CO (is) keletkezik, ez a mérgező gáz egy helyesen működő fűtési rendszerben, pl. gázkészülék esetén, az égéstermék-gázokkal együtt a kéményen keresztül a szabadba távozik. A nyílt égésterű készülékeknél fordulhat elő (a zárt égésterű kazánoknál NEM), hogy a szén-monoxid a felállítási hely, azaz a lakás levegőjébe kerül, és észre sem vesszük, hiszen színtelen, szagtalan gáz. A mérgezés első tünetei a fejfájás és az émelygés, ha ilyet tapasztalunk, a legenyhébb tünetre is azonnal nyissunk ablakot! Még alacsony CO koncentrációs szint esetén is, ha hosszú időt töltünk el benne, mérgezést szenvedünk. A szén-monoxid belégzése fulladásos halálhoz vezethet, mert a CO megköti a vérben lévő hemoglobint, ami a létfontosságú oxigént szállítja az emberi szervezetben.

Milyen szén-monoxid-riasztót válasszunk?

Többféle CO-riasztó is kapható, működési elveik különbözőek. A biomimetic elven dolgozó CO-riasztóban egy szintetikus hemoglobingéllel teli érzékelő található, amely az emberi szervezethez hasonlóan megköti a szén-monoxidot, ez alapján jelez a készülék. A félvezetős érzékelővel felépített CO-riasztóban egy fűtött félvezető lapka felületén lép reakcióba a CO, ezt a változást jelzi a készülék. Az elektrokémiai-érzékelővel felépített készülékben a szén-monoxid koncentrációja miatt elektromos feszültség jön létre, ez alapján jelez. Ez a típus a legelterjedtebb. A készülékek elemmel vagy hálózatról működtethetők, fény- és hangjelzést adnak vész esetén.

Hogyan használjuk a CO-riasztókat?

CO-riasztókat tüzeléstechnikai szaküzletben vásároljunk, próbáljuk ki a tesztgombbal, amelynek minden készüléken lennie kell. Ezzel otthon is ellenőrizhetjük, nem romlott-e el, illetve ügyeljünk a benne lévő érzékelő élettartamára, melynek lejáratát a készüléken külön meg kell jelölni. CO-riasztóját ellenőriztesse 2 évente Akkreditált Kalibráló Laborban! Mindenképpen a használati útmutatás alapján szereljük fel, esetleg hívjunk szakembert, aki segít nekünk. A szén-monoxid arra áramlik, amerre a levegő is, hisz fajsúlyuk azonos, ezért 1,5-2 méter magasra tegyük, kb. 1 méterre legyen a fűtőberendezéstől. Soha ne szerelje sarokba, nyitott helyiségbe, szekrénybe, bútor vagy függöny mögé. Ha fürdőszobában van a gázkészüléke, a CO-riasztót az ajtó mellé, fürdőkádtól, mosdótól távol szerelje fel. Ha ok nélkül szédülni, émelyegni kezd, nyissa ki az ablakokat, győződjön meg róla, más is rosszul érzi-e magát. Kapcsolja ki fűtőberendezését, és ha valóban CO-szivárgás volt a probléma oka, szakemberrel ellenőriztesse le.
Mire jók a szén-monoxid-riasztók?