Az MFB (Magyar fejlesztési bank) kísérleti jelleggel 2017-ben meghirdette az MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukciót olyan mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására, amelyek a jelenlegi piaci körülmények között valamely oknál fogva (pl. magasabb kockázati profil, alacsonyabb igényelt hitelösszeg) nem, vagy csak kedvezőtlen feltételekkel jutnak forráshoz.Az MFB (Magyar fejlesztési bank) kísérleti jelleggel 2017-ben meghirdette az MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukciót olyan mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására, amelyek a jelenlegi piaci körülmények között valamely oknál fogva (pl. magasabb kockázati profil, alacsonyabb igényelt hitelösszeg) nem, vagy csak kedvezőtlen feltételekkel jutnak forráshoz.

Előzmény

A 2018. március 30-án lezárult kezdeményezés nagyon kedvező fogadtatásra talált, a lebonyolításban részt vevő pénzügyi vállalkozások visszajelzései alapján jelentős forrásigény mutatkozik azoknak a vállalkozásoknak a részéről, amelyek vállalható kockázatot jelentő finanszírozási igényét a kereskedelmi bankok nem tudják kielégíteni. A sikeres program értékelését követően ezért az MFB a kísérleti programra épülő, új, saját forrású hiteltermék elindításáról döntött.

Meddig igényelhető?

A Program keretében refinanszírozási kölcsönszerződés és hitelszerződés megkötésére 2019. február 28-ig van lehetőség.

Mi a program célja?

A Program elsődleges célja, hogy a KKV szektorba tartozó, (nem agrár) vállalkozások versenyképességének fenntartását, fejlődésük folyamatosságát kedvezményes kamatozású forrás biztosításával ösztönözze és segítse elő.

Mely vállalkozások igényelhetik?

Minden olyan magyar KKV, amely

  • nem agrár besorolású,
  • méretéből, vagy életkorából eredően a kereskedelmi banki piacról nem juthat hitelhez,
  • megfelel a vonatkozó Termékleírásban foglalt egyéb igénybevételi feltételeknek

A Program termékdokumentációja, feltételrendszere és részletes információi a www.mfb.hu oldalon érhetőek el.

Mekkora összeg igényelhető?

Az igényelhető hitelösszeg 1 millió forinttól – a hitelcél és a hitelfelvevő képességeinek függvényében – akár 100 millió forintig is terjedhet. A futamidő beruházási hitel (és beruházáshoz kapcsolódó forgóeszközhitel) esetén akár 10 év is lehet, míg önálló forgóeszközhitel esetén 6 év a maximum. A teljes finanszírozás mértéke beruházási hitelnél nem haladhatja meg a nettó bekerülési érték maximum 90%-át általános csekély összegű (deminimis) támogatás esetén, illetve 75%-át regionális beruházási támogatás esetén. Önálló forgóeszközhitel kizárólag általános csekély összegű (de minimis) támogatási kategóriában igényelhető, az elvárt saját erő a finanszírozott számlák nettó összegének minimum 10%-a.

Hol igényelhető?

A hitelkérelmet kizárólag a Programban résztvevő pénzügyi vállalkozásokhoz lehet benyújtani, amelyek listáját az MFB a honlapján (www.mfb.hu) (A pénzügyi vállalkozás egyes, nem kizárólag hitelintézeteknek fenntartott pénzügyi szolgáltatások végzésére feljogosított pénzügyi intézmény. A pénzügyi vállalkozásokon keresztül hatékonyan finanszíroznak olyan vállalkozásokat, illetve beruházásokat, amelyek a kereskedelmi hitelintézetek számára kockázatosak, vagy méretükből fakadóan nem hitelezhetőek.)

Mire használható fel?

A hitel felhasználható a hatályos európai uniós és magyar környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő, Magyarország területén megvalósuló ingatlan beruházáshoz, vásárláshoz, új vagy használt tárgyi eszköz beszerzéshez, a beruházáshoz kapcsolódó, vagy önálló forgóeszköz finanszírozáshoz (nem rulírozó, illetve immateriális javak beszerzésére (a termékleírásban foglalt feltételek mentén).

Forrás: www.mfb.hu