Az egyedi fűtéses panel lakások olyan ritkák, mint a fehér holló, de esetükben is elképzelhető a kondenzációs kazán használata.

A panelházak fűtéséről és melegvíz-ellátásáról általában a távhő gondoskodik.

Ritkák ugyan, de léteznek olyan panelházak (például Budapest 15. kerületében), ahol a sokemeletes ház tetején külön kazánházat, illetve saját fűtési rendszert építettek ki. Az ilyen házaknak adott a lehetőség, hogy az elavult, korszerűtlen hőtermelési módot modern kondenzációs berendezésre cseréljék.

Hogy egy ilyen projekt kivitelezhető-e, mindenképpen a ház saját adottságaitól függ, tehát érdemes szakember (link a szakemberre) segítségét kérni ennek megállapításához, ő felméri a meglévő kazánt és rendszert, és az aktuális állapotokhoz igazítja az új gépészetet.

A radiátoros rendszer önmagában semmiképp nem akadálya a kondenzációs technika alkalmazásának, hiszen magas hőmérsékletű előremenő fűtővízre csak kevés nap során van szükség.

Az ma már közismert, hogy az energetikai korszerűsítések terén a komplex megoldás adja a legjobb eredményeket, azaz a korszerű kazánokra történő áttérés párosul utólagos hőszigeteléssel és/vagy nyílászáró cserével. Maguk a radiátoros rendszerek önmagukban nem akadálya a kondenzációs technikai alkalmazásának, de mindenképpen körültekintőnek kell lenni, főleg a radiátoros rendszer üzemi hőmérsékleteinek meghatározásánál.

Kondenzációs kazán

A kondenzációs kazán egy magas hatásfokkal működő gázkazán, amely az égéstermékben vízgőz lecsapatásával a rejtett hőt is hasznosítja. A távozó égésterméknek így kisebb az energiatartalma, azaz kisebb a kazán vesztesége. A fűtővíz hőmérséklete a kondenzációs kazán esetében alacsony, 40-50 (max. 60) °C, ezért ideális felületfűtésekhez (padló, fal, mennyezet), de helyesen kiválasztott konvekciós fűtésekhez (radiátor) is alkalmazható.

Kondenzációs kazánt panelba? (Forrás: panoramio.com)