Így növeljünk egy családi ház energiahatékonyságán

A Weishaupt Hőtechnikai Kft és Partnere, Csiki Péter közös erővel hajtotta végre egy 90’-es évek végén épült családi ház fűtéskorszerűsítését. Cikkünkből megismerheti a felújítás okozta pozitív változásokat.

A ’90-es évek végén épült családi ház tulajdonosa a kivitelezési munkák dandárjában fordult a Weishaupt Hőtechnikai Kft-hez, hogy a kazánház megakadt teljes körű energetikai felújításában működjön közre, készítsen egy több funkciót is megvalósító műszaki ajánlatot, valamint tegyen ajánlást gépészkivitelező személyére .

Helyi adottságok szülte izgalmak

Részletes felmérést követően, a Megrendelő elvárásaival összhangban a Weishaupt mérnökei elkészítették ajánlatukat. Emeljük ki, hogy a rendelkezésre álló helyiség csekély méretekkel rendelkezett, mindössze 2×1,1 m-es alapterülettel. Ez azért volt izgalmas, mert napenergia-hasznosítást (HMV, kültéri medence, hulladékhővel fűtéstámogatás), 2-körös központi fűtés hálózatot (padló + radiátorok) is el kellett helyezni a kondenzációs fali készülék mellett.

A korábbi fűtési rendszert az 1. kép, míg a már lebontott és alapszerelésre átadott kazánteret a 2. kép ábrázolja:

20170412_Ilyen_volt_ilyen_lett_igy_noveljunk_01

 

20170412_Ilyen_volt_ilyen_lett_igy_noveljunk_02

Az épület jellemzése

  • Alapterülete: pince 88 m² + földszint 90 m2 + emelet 82 m²
  • Összes fűtött alapterület: 220 m², mert a gépkocsi-tárolót nem fűtik
  • Tájolása: É – D, 10° eltéréssel nyugati irányba

Az épülettel kapcsolatos energetikai felújítások

Az épület épületenergetikai felújításon ezen projekt keretében nem esett át, azaz nyílászárócserét és utólagos hőszigetelést nem hajtottak végre.

A korábbi gépészeti rendszer jellemzői

  • Kazán: Vaillant VK 41-1 E 40kW-os álló, öntöttvas tagoskazán,
  • Szabályzás: Időjárásfüggő szabályzó
  • Távkapcsoló elhelyezése: nappaliban.
  • Vezérlés: egykörös (VRC-Set BW, földszint / emelet közösen)

Az éves 2900m³-es gázfogyasztás a fűtésből és melegvíz előállításból származott. Télen állandó 22°C-os hőmérséklettel.

Nyári melegvíz felhasználás takarékos volt, mivel 2 fő tisztálkodásához szükséges mennyiség előállítását és a medence fűtését látta el a rendszer. Ez 1,3-1,8 m³ gázfogyasztást jelentett mindennapjaik során.

Új gépészeti rendszer jellemzői

  • Kazán: Weishaupt WTC-A-25-W-PEA; 25kW-os lakásfűtő kondenzációs készülék

Fontos: a tervezés során közel 50%-os teljesítmény csökkentés történt a hőtermelő névleges teljesítményében!

Amitől a rendszer hibrid lesz

Weishaupt WaSol 410; 400 l-es 2-hőcserélős (szolár) melegvíztároló került beépítésre, hozzá szorosan kapcsolódva a 3db WTS-F2 nagyteljesítményű sík napkollektor a D-NY-i tetősíkon.
Többkörös vezérlést valósítottak meg, radiátoros és padlófűtés, külön a földszint és külön az emelet részére.

Valósággá vált a kültéri medence környezetbaráttá tétele is, a napenergia hasznosításával. Átmeneti időben, amikor már a medence üzemen kívül van, akkor a napkollektor által termelt maradék hőenergiát (melegvíz-készítés után) a fűtési rendszernek tudja átadni a vezérlés.

Precíz munka és gyümölcse

Érdemes ismét szót ejteni a rendelkezésre álló területről, amely komoly fejfájást okozott a tervezés során. Részletekbe menő helykihasználási tervezési lépések után, a Weishaupt kivitelező partnere precizitása révén sikerült egy gyönyörű kazánhelyiséget összeállítani, és ami a legfontosabb, megszerelni!

Ilyen volt, ilyen lett-Projekt 3

 

20170412_Ilyen_volt_ilyen_lett_igy_noveljunk_04

 

Ilyen volt, ilyen lett-Projekt 3

 

20170412_Ilyen_volt_ilyen_lett_igy_noveljunk_06

Gyors projekt összefoglaló

A beruházás előkészítésének idején a Tulajdonosok elfogadták a Weishaupt által összeállított koncepciót. Tényleges energia-megtakarítás érdekében, nem szabad túlméretezni a hőleadó névleges teljesítményét! Ehhez társul még, hogy a kültéri medence vízfűtését teljes mértékben csak napkollektorral biztosították.  Így gyakorlatilag „lefelezték” az új kondenzációs kazán névleges teljesítményét. Megújuló energiaforrást hasznosító elemek, állítják elő a használati melegizet. A teljes rendszer komfortosabbá, jobban szabályozhatóvá vált. Meglévő, régi fűtési rendszer miatt leválasztó hőcserélő alkalmazása volt indokolt.
A fűtési- és napkollektoros rendszer komplett kivitelezést Csiki Péter egyéni vállalkozó (Budakalász) hajtotta végre.

A Weishaupt Hőtechnikai Kft. büszke Partnereire, közösen elért sikerekre!