Legyen kevesebb a fűtésszámla!

A Weishaupt Hőtechnikai Kft. a közelmúltban új sorozatot indított. Hírlevelei hasábjain, Weishaupt és Partneri címmel, hogy Önök első kézből, tárgyszerűen ismerhessék meg, a közös partneri együttműködés, és a tudatos szakmaiság  kapcsolatának eredményét. Jó olvasást kívánunk! Weishaupt és Partnerei

A 2000-es évek elején épült, sorházas kialakításban készült, 3 lakásos társasház szélső lakásának tulajdonosa teljes körű energetikai felújításra határozta el magát. Az épület fizikai tulajdonságai és a gépészeti rendszer tükrözte a kivitelezésre szánt akkori összeget, ami azt jelenti, hogy a szükséges minimumot hozta az épület. A közelmúltban elvégzett felújítás óta eltelt egy esztendő, így egy teljes periódust tudunk Önökkel megismertetni. A rendszerek jellemzése a Tulajdonostól származik, amelyet változatlan formában adunk tovább. Azt is tudjuk, hogy az adott téli időszak enyhe volt, ennek ellenére a kinyert adatok figyelemreméltóak és a hosszú távú energia megtakarítási eredményekhez kellő információval szolgálnak.

Az épület jellemzése

  • Alapterület: pince 82 m² + földszint 82 m² + emelet 82 m²
  • Pincében nincs fűtés, szigetelés a pince és a földszint födém között minimális.
  • Teljes fűtött alapterület 160 m²,
  • Tájolása ÉK – DNY,
  • Külső felmenő falazat 38 cm vázkerámia
  • Nyílászárói műanyagok: 3 kamrás profil, U=1,1 W/m²K

Az épülettel kapcsolatos energetikai felújítások
Szükséges volt a tető hőszigetelésének felújítása.  Amely a következő rétegrendet követte: 10cm PUR/PIR tábla + 15cm kőzetgyapot + OSB + lambéria. Utólagos munkálatok alkalmával 16 cm vastagságú EPS hőszigetelés került felhelyezésre. Ez összesen 20 cm-es rétegvastagságot jelent, 4cm eredeti +16cm EPS.

Korábbi gépészeti rendszer jellemzői

A nappaliban kapott helyet egy Saunier Duval KLZ30 30 kW-os beépített tárolós kazán és termosztát. Vezérlésének ismérvei: egykörös padlófűtés, földszint és emelet vezérlése közösen történik. Gázfogyasztás éves szinten 3.650 m³, amelyet fűtésre és melegvíz előállításra használtak fel. Nem elhanyagolható információ, hogy a ház hőmérsékletét a téli időszakban 25°C-on tartották. Melegvíz fogyasztási szokásaik következtében a tároló gyakran kifogyott. Mindez nagymennyiségű gázfogyasztást eredményezett. Nyári fogyasztásra vonatkoztatva, átlagosan 4-6 m³-t tett ki napi szinten. 

Ilyen volt, Ilyen lett Legyen kevesebb a fűtésszámla!
20170411_Kazan_tudastar_Pr_2_Cshaz_energ_korsz_02

Az új gépészeti rendszer jellemzői

15kW-os lakásfűtő kondenzációs készülék került beépítésre, a Weishaupt WTC-A-15-W-PEA „személyében”.

Itt fontos kiemelnünk, hogy 50%-os teljesítmény csökkentés történt a hőtermelő névleges teljesítményében!

A 15W-os kondenzációs kazánt megújuló energiát hasznosító berendezéssel egészítették ki. A megújuló energia felhasználása, esetünkben a Nap energiája, a következő rendszerrel történik: Weishaupt WaSol 410, 400 l-es 2-hőcserélős (szolár) melegvíztároló, hozzá szervesen kapcsolódva 3db WTS-F2 nagyteljesítményű sík napkollektor a dél-nyugati tetősíkon elhelyezve.
Két fűtési körből álló padlófűtés vezérlést valósítottak meg. Külön a földszinten és külön az emeleti részen.

A cserét követő időszak Éves gázfogyasztása 1.554m³ volt, amely a fűtés és melegvíz előállításából származott, továbbá télen az állandó 25°C-t kívánták tartani. Ahogyan azt korábban láttuk a nyári napokon melegvíz előállítására koncentrálódott a gázfogyasztás, es esetben napi 0,4-0,8 m3 –es fogyasztás volt észrevehető.
A napkollektorok 2164 órás üzemidő alatt 3,1MW hőenergiát termeltek. Amelyet földgázra vetítve, megközelítőleg 330-350m³ földgáz megtakarítást kapunk.

Ilyen volt, Ilyen lett Legyen kevesebb a fűtésszámla!

 

20170411_Kazan_tudastar_Pr_2_Cshaz_energ_korsz_04

Értékelés

Értékeljük ki a felújított rendszer hatásait!

Éves gázmennyiség megtakarítás

2096 m³

Éves költségmegtakarítás br. 120 Ft/m³ gázárral számolva

251.520 Ft

A teljes felújítás projekt (építőmesteri és gépészeti oldal együttesen munkadíjjal) költsége

5.450e Ft

A beruházás előkészítésének idején a Tulajdonos elfogadta a Weishaupt által felkínált koncepciót. Tényleges energia-megtakarítás érdekében, az utólagos hőszigetelés hatását teljes mértékben figyelembe kell venni az új gázkészülék kiválasztásakor. Így gyakorlatilag a Weishaupt mérnökei „megfelezték az új kondenzációs kazán névleges teljesítményét. A használati melegvíz készítését megújuló energiaforrás, napkollektor látta el. A rendszer vezérlése is komfortosabbá, jobban szabályozhatóvá vált a munkálatoknak köszönhetően. Ez a tudatos rekonstrukció 57% gázfogyasztás csökkenést eredményezett. Valamint a korábbi hagyományos szivattyúk helyett, energiatakarékos, „A” energiaosztályú fordulatszám-szabályozott keringtető szivattyúkat javasoltak és építettek be a kivitelezés alkalmával.

A fűtési- és napkollektoros rendszer komplett kivitelezést a Dualtherm Kft (Budapest) végezte.

Büszkék vagyunk a Partnereinkre és a közös sikereinkre!

Ilyen volt, Ilyen lett Legyen kevesebb a fűtésszámla!

 

20170411_Kazan_tudastar_Pr_2_Cshaz_energ_korsz_06

Kapcsolódó tartalmak:

EGY HÉTTEL KORÁBBAN ÁTADVA?

FŰTÉSTECHNIKA SPECIÁLIS IGÉNYEKRE