A napkollektort sokféleképpen használhatjuk: elsősorban használati meleg víz előállítására, fűtésrásegítésre, de akár a medencét vagy a pezsgőfürdőkád vizét is felfűthetjük vele.

A kültéri medence vagy pezsgőfürdő napkollektorral (sík- vagy vákuumcsöves) való fűtése gazdaságos megoldás, hiszen nyáron használjuk, amikor a legerősebb a napsugárzás. Mivel a medencében legalább 6-8 hónapon keresztül szeretnénk fürdeni, általánosságban elmondható, hogy megfelelően illesztett felületű kollektort kell beszereznünk, mintha beltéri lenne a medence, hiszen a szabadban éjszaka jelentősen lecsökken a hőmérséklet, ami lehűti a vizet. Emellett nem feledkezhetünk el a párolgásról sem, amely szabadban levegőn nagyobb, mint beltérben, ezért éjszakára érdemes lehet letakarni a kültéri medencét is.

Megközelítőleg úgy számolhatunk, hogy a medence felületének 60-80%-ával megegyező méretű napkollektorra lehet szükség (beltérihez 40-50% is elég lehet), de a méretező szoftverek segítségével a szakember pontosan meg tudja határozni a szükséges felületet. Az épületek napkollektoros fűtésrásegítéséhez használt puffertartályra (ami az épületben a meleg vizet tárolja) a medencefűtésénél nincs szükség, hiszen maga a medence működik puffertárolóként, és „raktározza” a meleget. Szükség lehet viszont egy hőcserélőre, mert a napkollektoros rendszerben általában szolárfolyadék kering, ami nem érintkezhet közvetlenül a medence vizével.

Fűtse napenergiával a medencét!

A kültéri medencék vízmelegítését különböző rendszerekkel lehet megvalósítani. A legegyszerűbb a fedés nélküli kollektor (ált. fekete felületre fektetett csövekből áll), melyben – mivel nyáron meleg környezetben használunk – közvetlenül a medence vizét keringtetjük egy kis szivattyúval. Előnye, hogy egyszerű, olcsó megoldás, de ha hidegebbre fordul az idő vagy nem szikrázóan süt a nap – finoman szólva – nem működik kellő hatékonysággal. Az átmeneti időben is használható kollektorok a sík- vagy vákuumcsöves kollektorok. Ezek a napenergia-hasznosítók több feladat ellátására is alkalmasak, a szórt napsugárzást (háttérsugrzást) is képesek hasznosítani, és mivel a környezettől hőszigeteléssel részben függetlenítik magukat, hidegebb időben is képesek hőenergiát szolgáltatni a napsugárzásból.

A fentiekből jól látszik, hogy a napenergiával működő kollektorok jól használhatóak a medence vagy jacuzzi vízének felmelegítéséhez. Érdemes azonban szakember tanácsát kérni, aki pontos tervek és számítások alapján határozza meg, hogy számunkra melyik megoldás a legtökéletesebb.