A napenergia hasznosítása divatos téma manapság, ez az alternatív energiaforrás a háztartásban szükséges meleg víz előállítására lehet alkalmas.

A napkollektoros rendszer megtervezése a gépész feladata. A napenergia hasznosítása sajnos nem annyira egyszerű, hogy minél több napkollektort szerelünk a tetőre, annál több pénzt spórolunk vele.

A tervezésnél és telepítésnél figyelembe kell venni a tető tájolását, hajlásszögét, méretét, a megrendelő család melegvíz-fogyasztását, a tároló méretét. Az adatok tükrében a szakember nem csak javasolja a megfelelő rendszert, de összegszerűen kiszámolja, hogy az éppen aktuális lakossági gázárak mellett mennyi pénzt takaríthatunk meg egy optimális rendszerrel.

Ha több kollektort helyezünk a tetőre, azaz növeljük a kollektor-felületet, a rendszer hatásfoka és éves kihasználtsága csökken, rosszabb lesz, hiszen gyorsan felmelegíti a vizet, majd üresjáratban áll, amely akár a rendszer gyorsabb elhasználódásához vezethet.

A „jó” megoldás a méretezett optimum, amely ésszerű összegből hozza létre a hatékony, megbízható rendszert, és ehhez mindenképpen érdemes gépészmérnök segítségét igénybe venni.