A porallergiások tünetei a fűtési szezonban felerősödhetnek, hiszen a keringő meleg levegőben a por is jobban száll. Utánanéztünk, mi a legjobb annak, aki tüsszög a fűtés miatt. Radiátoros vs. padlófűtés.

Ismerje meg az ellenséget!

A porallergiát, szénanáthát, asztmás tüneteket, kiütést, ekcémát a házi poratka okozza (nem az a por, ami a szabadból beszáll), egészen pontosan annak megszáradt, összetöredezett ürüléke. Az apró szemcsék a levegőbe kerülnek, a bőrünkhöz érnek, belélegezzük ezeket, aki erre érzékeny, tapasztalhatja a viszketést, tüsszögést, orrdugulást. Fűtési szezonban a hideg-meleg levegő okozta légáramlás még jobban megkeringeti az allergizáló szemcséket, mi pedig tüsszögünk, prüsszögünk.

Őt nem zavarja a por, szereti a padlófűtést

Őt nem zavarja a por, szereti a padlófűtést

Radiátoros vs. padlófűtés?

A fűtési rendszerek közül az allergiások számára azok a megoldások jöhetnek szóba, amelyek a legcsekélyebb mértékben kavarják fel a port. Érthető tehát, hogy a hősugárzók és ventillátorral támogatott fűtőtestek miért nem jelentenek jó megoldást, a megnövekedett fajlagos költségek mellett persze. A radiátorok szintén forgatják a meleg és hideg levegőt, ezzel együtt pedig a poratkákat is, megfelelően takarított lakásban azonban csak nagyon súlyos érzékenység esetén okozhatnak tüneteket. Külön szót érdemel a padlófűtés, amelyet az allergiások néhány évvel ezelőtt feketelistára tettek, hiszen ez a rendszer volt az, amely a leginkább megmozgatta a légkeringést a lakóterekben. Időközben azonban, a technológiai újításoknak köszönhetően változott a helyzet. A régebbi kazánok magas hőmérsékletű vízzel dolgoztak illetve az adott területre eső hőveszteség is magasabb volt, így a levegő és a padló között nagyon nagy hőmérsékletkülönbség alakult ki, ez pedig alaposan felkavarta és a levegőbe juttatta a port. A mai jól hőszigetelt lakások miatt ugyanarra a lakóterületre kevesebb hőveszteség adódik, így ugyanazon a felületen, a kisebb hőigény miatt, alacsonyabb előremenő vízhőmérséklet is elegendő. Azaz csökken a hőmérsékletkülönbségből adódó felhajtóerő. A mai lehetőségek (pl. egy korszerű kondenzációs kazán) alacsonyabb vízhőmérséklettel is megfelelő komfortérzett, meleget biztosítanak. Ha a padlófűtés mellé esetleg falfűtést is tervezünk, akkor a még nagyobb hőleadó felület miatt még alacsonyabb vízhőmérséklettel is elérhetjük ugyanazt a hatást, így sehol nem jön létre nagy hőmérsékletkülönbség, vagyis nem kavarog a por a lakásunkban, házunkban.

Allergiás vagyok! Akkor mit vegyek?

Végső soron a válasz csupán attól függ, mit szeretnénk. A korszerű megoldásoknak köszönhetően minimális kompromisszumok mellett lehet parkettánk padlófűtéssel, radiátorunk hőszivattyúval vagy padlószőnyegünk falfűtéssel. Egy hozzáértő szakértő segítségével biztosan sikerül meghozni a megfelelő döntést.