Az infrapanel vagy infrafűtés egy elektromos árammal működő vékony fűtőtest, amely infrasugárzással (a napsugárzáshoz hasonló sugarakkal) melegíti fel a közelébe eső tárgyakat, amelyek aztán a hőt leadva felmelegítik a szoba hőmérsékletét.

A paneleket általában a mennyezetre vagy a fal felső részére szerelik, hogy egyenletesen adhassa le a hőt. Hatósugarában melegebbet érzünk, ezért közvetlenül mellette ülni kellemetlen érzés lenne.

Többféle teljesítményű infrapanel létezik, 150-650 Watt, attól függően, hogy mire szeretnénk használni. A 150 Wattos csak lábfűtésre elegendő, a 200 és 350 Wattos panel 2,7 méter belmagasság alatt lehet elegendő, az 500 és 650 Wattos fűtőtest 2,7 méteres belmagasság fölött is biztosítja a kellemes meleget.

A készülék addig működik, amíg a szoba hőmérséklete eléri a kívánt értéket, az érzékelő termosztátok ekkor kikapcsolnak, így a panel nem fogyaszt feleslegesen áramot. Hátoldalán a hőt visszaverő felület van, csak a szükséges irányba fűt, és nem kell tartani a gyúlékonyságtól sem. Az infrapanelt általában keretben szerelik a mennyezetre, fehér, barna, szürke színben elterjedt, de bármilyen színben gyártatható.

A falra szerelhető infrapanel kissé máshogy néz ki, úgy érdemes elképzelni, mint egy fűtött falburkolatot, sokféle borítással (pl. bambusz, textil, tapéta) kapható. Ezeket a készülékeket max. 65 °C-ra lehet felfűteni. Állványos kivitelben is létezik, ezeket egy elektromos radiátorhoz hasonlóan csak a konnektorba kell dugni, és már működnek is.

A panelek ára teljesítménytől és mérettől függ, kb. 30-150 ezer forintba kerül egy panel, egy helyiségbe akár többre is szükség lehet. Az infrafűtés nem központi fűtés, csak annak a helyiségnek a fűtésére alkalmas, amelyben felszerelik.

Falra szerelt infrapanel